Diverse hulpmiddelen

Inhoudsopgave


Geldzaken


Ter gelegenheid van de invoering van de euro zijn hulpmiddelen voor de herkenning van het geld ontwikkeld.
Tot onze collectie behoren een instrumentje waarmee je de waarde van munten en biljetten kunt meten en een rubberen houder met vakjes voor muntstukken.
Hieronder worden ze afgebeeld.

afbeelding van de eurocashtest afbeelding van de eurocashtest en een muntenhouder

Klik hier om de afbeeldingen in een grotere uitvoering te zien


Vloeistofniveaudetector


Wil je als blinde of slechtziende bij het inschenken van een hete vloeistof je vinger niet branden, of vind je het niet hygiënisch bij het inschenken van een vloeistof je vinger te gebruiken om te voelen hoe vol het klas of het kopje is, dan kun je de vloeistofniveaudetector gebruiken. Degene die wij in de collectie hebben staat hieronder afgebeeld. Maakt de vloeistof contact met de pootjes van het apparaatje, dan klinkt een signaal.

Afbeelding van een vloeistofniveaudetector en een glas water

Klik hier om de afbeelding in een grotere uitvoering te zienPillendoosje


Voor wie het moeilijk is de voorgeschreven pilletjes uit elkaar te houden en de dosering te onthouden, kan baat hebben bij een doosje met vakjes waarin per weekdag de juiste pillen in het goede aantal te vinden zijn.
In onze collectie hebben we een doosje met zeven laadjes. Op elk laadje staat in het Engels de afkorting van één der zeven weekdagen.

Afbeelding van een pillendoosje Afbeelding van een pillendoosje, ingezoomd op de weekdagaanduidingen

Klik hier om de afbeeldingen in een grotere uitvoering te zien


TV-kanalenontvanger


Met dit toestel kon je TV-kanalen beluisteren zonder dat je een televisietoestel in huis behoefde te hebben, ideaal voor blinden zonder ziende huisgenoten.
Het apparaat is vermoedelijk in de jaren zeventig of tachtig van de 20e eeuw ontwikkeld. De gebruiker van het toestel dat wij in bezit hebben, kon het niet meer gebruiken door veranderingen in de wijze waarop TV-uitzendingen technisch worden geleverd.
Op het apparaat is geen merknaam te ontdekken.
De afmetingen zijn: 9 maal 29 maal 20 cm. (h maal b maal d).
Hieronder is een afbeelding van het toestel te zien.

Afbeelding van een TV-kanalenontvanger

Klik hier om van de afbeelding een grotere uitvoering te zienGeluidsbaken


Het geluidsbaken is een apparaatje dat een geluid kan voortbrengen. Een blinde of slechtziende zou het kunnen gebruiken of laten gebruiken om een plaats te markeren die hij moeilijk zonder hulp kan vinden. Te denken valt aan de voordeur van zijn nieuwe woning of het huis van iemand bij wie hij op bezoek gaat. De blinde schenkster van het apparaatje dat tot onze collectie behoort heeft het onder meer op een NS-station gebruikt. Als haar eveneens blinde echtgenoot zich verwijderde om elders informatie in te winnen, zette zij het apparaatje aan om hem in staat te stellen op eigen kracht bij haar terug te komen.

Afbeelding van een geluidsbaken

Klik hier om de afbeelding in een grotere uitvoering te zien
terug naar boven
naar de beginpagina van hulp- en leermiddelen
naar de beginpagina van de collectie van lectuur
naar de beginpagina van interviews
naar de beginpagina van de website